Franjevački samostan Zaostrog

Obala hrvatskih domoljuba 36, 21334, Zaostrog, HR
tel: +385-21-629-200, tel: +385-21-629-330
0 1 2 3 4 5 6 7
Naslovna Aktualno Bogoslužje Sadržaji Smještaj Vodič Velikani Zaostrog Karta Kontakt

Andrija Kačić Miošić

Kliknite za prikaz fotogalerije
Andrija Kačić Miošić (Brist kraj Makarske, 17. travnja 1704. - Zaostrog, 12. prosinca 1760.), pučki pjesnik i fratar, vezan je životom uz franjevački samostan u Zaostrogu.
Napisao je filozofski traktat na latinskom jeziku naslovljen Elementa peripatheticae, izdao i kroniku naslovljenu “Korabljica” (1760.). Trajno mjesto u hrvatskoj književnosti zauzeo knjigom stihova i proze “Razgovor ugodni naroda slovinskoga” (1756.), najpopularnijom hrvatskom pučkom knjigom: doprla je u malo vremena u sve krajeve Hrvatske i ostala popularna više od jednog stoljeća, te odigrala ključnu ulogu u pobjedi novoštokavskoga narječja kao općehrvatskoga nacionalnoga izraza. Mnogi su je čitatelji držali narodnom pjesmaricom. Stihom narodne pjesme u njoj se priča i pjeva o povijesti naroda “slovinskoga” od najstarijih vremena do njegovih dana, a slovinstvo mu je od Jadrana do Sjevernog mora, kao i Gunduliću. Njome promiču u svečano-patetičnom hodu poznati junaci slavnih naših obitelji iz vremena borbe s Turcima, a u svojim prezimenjacima čitatelji su “otkrivali” svoje pretke, pa se u svom ponosu i poistovjećivali s njima.

Ivan Despot

Kliknite za prikaz fotogalerije
Fra Ivan Despot (Zaostrog, 19. VIII. 1851. - Split - Dobri, 19. II. 1886.), hrvatski književnik i pjesnik, koji je nakon smrti u Splitu pokopan u poseban grob ispred samostanske crkve u Zaostrogu, dok mu je u crkvi 1890. podignuto mramorno poprsje nasuprot Kačićevu, obadva djela Ivana Rendića. Fra Ivan je toliko ljubio zavičaj, da je jedan od njegovih književnih pseudonima glasio i "I. Viterski".

Među posebno značajnim osobama iz povijesti samostana Svete Marije ističu se Fra Andrija Kačić Miošić i Ivan Despot, pjesnici i književnici koji su u povijesti hrvatskog naroda i kulturi uopće ostavili značajne tragove.
Od ostalih značajnih osoba posebno treba istaknuti mnoge franjevce koji su svoj čitavi životni vijek nesebično posvetili Zaostrogu, društvenom, religijskom radu i općem dobru te time ostavili neizbrisiv trag u srcima ljudi iz srednje Dalmacije.